Przejdź do głównej zawartości

Świeże przyprawy w doniczkach

Późna jesień i zima to czas, w którym na naszych stołach lądują potrawy wykonane ze składników kupionych w sklepie. Produkty ekologiczne są znacznie trudniej dostępne i mogą być drogie, dlatego wiele ludzi decyduje się na zakupy w markecie. Jeśli latem niektórzy mają przydomowe ogrody, w których hodują pomidory, ogórki, rukiew, czy sałatę, o tyle zimą niełatwo zdobyć świeże i dobrej jakości składniki.

Wielu ludzi decyduje się wówczas zachować namiastkę ogrodu na kuchennym parapecie i uprawia niektóre zioła a także przyprawy w doniczkach. Lubczyk w doniczce dodany do rosołu nada mu nie tylko i wyłącznie niesamowitego smaku, ale też sprawi, że zupa będzie zdrowsza. Ziołowy zapach lubczyku docenią również miłośnicy zupy ogórkowej, czy pospolitego krupniku. Podobnie pietruszka w doniczce może w okres ie, kiedy nieprosto zakupić świeże warzywa, wzbogacić smak zup. Ażeby przysłowiowa zielenina świetnie rosła, nie powinno się spełnić wielu warunków. Wystarczy odpowiednie światło słoneczne i codzienne podlewanie niewielką ilością wody. Decydując się na niewielką uprawę w domu, warto też kupić szczypiorek w doniczce. Regularnie podcinany, będzie mieć mocne korzenie i wiosną może natrafić do ogrodu, gdzie na pewno będzie rosnąć jeszcze ładniej. Korzystanie w kuchni składników, co do których jakości i pochodzenia nie ma się żadnych wątpliwości, na pewno czyni ją zdrowszą. Może też dawać niemałą satysfakcję amatorom gotowania, bo świeże zioła nie tylko poprawią smak potraw, ale również mogą je zdobić. Zwyczajne kanapki przyozdobione listkami kolendry albo bazylii będą prezentować się i zdrowiej i przyjemniej dla oka.
Zobacz więcej: rukiew.